A böjtölés hatékony egészségmegőrző technika



Neves orvosi szaklapban a Cell Metabolism-ban jelent meg cikk az időszakos böjtölés jótékony, egészségvédő hatásáról.



A cikk szerint az időszakos böjt késlelteti az egerek öregedését. A tanulmány végkövetkeztetése szerint számunkra is tartogat jótékony hatást a rendszeresen beiktatott koplalás.

Az egerek esetében is kedvező hatással volt a böjt az állatok egészségi állapotára. Az egerek hajlamosak a leukémiára és a limfómára, a kísérlet után azonban 45%-kal ritkábban fordult elő náluk rákos megbetegedés, ami feltételezhetően a várható élettartam meghosszabbításának alapja.

Az időszakos böjt az immunrendszerre is hatással volt, az immunsejtek utánpótlását biztosító vérképző őssejtek száma ötszörösére emelkedett. Az ismétlődő koplalás mentálisan is fittebbé tette az egereket, két tesztben is jobb eredményeket értek el, mint a kontrollcsoport egyedei. 

Ezt követően 19 egészséges tesztszemélyt fogtak időszakos böjtre. Havi öt napon keresztül csökkentették a kalória bevitelt. Longo szerint az ismétlődő böjtölés kedvező élettani hatását bizonyítja az is, hogy csökkent a C-reaktív proteinek szintje (gyulladást jelző paraméter a vérlaborban) azoknál a vizsgálati alanyoknál, akiknél a tanulmány elején magasabb értékeket mértek. Az immunrendszer őssejtjeinek száma is igazolhatóan kissé emelkedett. Habár a böjtölési fázis során leadott kilók a normál étkezés szakaszában nagyrészt visszatértek, a tanulmány végére mintegy 3%-os testsúlyvesztés realizálódott; elsősorban a hasi zsírszövet csökkent, ami különösen kedvező hatású a szív- és érrendszerre.

A cikk tanulásága szerint érdemes böjtölni, hiszen a rendszeresen beiktatott böjtnapokkal ugyanilyen hatás érhető el.

Figyelmezetés: böjtölni csak képzett szakember, orvos felügyelete mellett kezdjen el.

Kapcsolódó cikkek és könyvek:


  • Rüdiger Dahlke: A tudatos böjtölés kézikönyve


Forrás:


Megjegyzések